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Hail Weston Parish Council 
 

 
LAWN CEMETERY REGULATIONS 

 

 
All inquiries regarding the Cemetery should be made to the Clerk of the 
Council, Mrs. J. Abell, 5 Orchard Close, Hail Weston, St Neots, PE19 5LF, 
Tel: 01480 215880, Email: clerk@hailweston.org.uk 
 
1. Introduction 

 1.1 These regulations are in accordance with Statutory Instrument 1977 
No. 204 - Burial, England and Wales - The Local Authorities' Cemeteries 
Order 1977 

1.2 Under this Order (see ‘Interpretation’), Hail Weston Parish Council is 
the Burial Authority for the parish of Hail Weston 

1.3 For the purpose of these regulations the following definitions apply: 

1.3.1 The Order - refers to Statutory Instrument 1977 No. 204  - Burial, 
England and Wales  - The Local Authorities' Cemeteries Order 1977 

1.3.2 Burial Authority – refers to Hail Weston Parish Council 

1.3.3 General Powers of Management – refers to the Burial Authority in 
accordance with at para 3.(1) Subject to the provisions of this order, a burial 
authority may do all such things as they consider necessary or desirable for 
the proper management, regulation and control of a cemetery 

1.3.4 Council  - refers to Hail Weston Parish Council 

1.3.5 Purchased grave - In these regulations where the term 'purchased 
grave' is used it refers to the purchase of burial rights not the purchase 
of the land where the grave is situated.  (See Section 9) 

 
1.4 Hail Weston Cemetery is a designated lawn cemetery, which means 

that all graves have flat grass surfaces and only headstone type 
memorials are permitted.  
 

1.5 No flower vases may be placed on or around the grave other than in a 
receptacle approved by the Council as part of a permanent memorial. 
Shrub, trees and bushes etc may not be planted in the grave and 
flowers should be placed only within receptacles that form part of the 
memorial itself. In the Lawn Cemetery, Hail Weston Parish Council 
aims to provide a dignified setting, free from any fencing or vases 
around the memorial stones. This will keep the area well maintained for 
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the benefit of all visitors to the Cemetery. The burial authority has 
adopted these regulations in order to ensure that the long-term 
maintenance of the Cemetery can be properly and efficiently 
undertaken in order to maintain the feelings of serenity and dignity as 
benefits Cemeteries of this type.  
 
Such rules are now for the long term care of all grave spaces perhaps 
for long after those who initially were responsible for such care are able 
to continue that obligation. 

 
 
2. Opening Hours  
 
2.1 The Cemetery is open to members of the public during the hours of 
daylight only. 
 
 
3. Conduct 
 
3.1 Children under the age of 12 shall not be permitted in the Cemetery  
unless in the charge of a responsible adult. 
 
3.2 All persons must conduct themselves in a decent, quiet and orderly 
manner and must not: 
 

(i) Create any disturbance or nuisance. 
(ii) Interfere with any burial. 
(iii) Interfere with any grave, stone or other memorial or floral tribute. 
(iv) Play any game or sport. 
(v) Ride a bicycle other than in the car park or use any other 

recreational equipment. 
(vi) Enter the cemetery when it is closed to the public. 
(vii) Deposit litter or spent floral tributes other than in the receptacles 

provided for such purposes. 
(viii) Organise or be part of any gathering, other than for the purpose of 

interment or remembrance. 
 
This is in accordance with the Local Authorities Cemeteries Order 1977. 
 
3.3 Any person soliciting orders within the cemetery will be removed. 
3.4 No dogs are allowed in the cemetery, except assistance and guide 
dogs. 
 
3.5  Any person found picking or damaging shrubs, trees or flowers in  
the Cemetery may be prosecuted. 
 
3.6 No person, other than an officer of the Council, or a person so 
authorized by or on behalf of the Council, shall enter or remain in the 
Cemetery when it is closed to the public. 
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4. Times of Interment 
 
4.1  Interments shall take place between the following times: 

 
   Mondays to Saturdays – 9.30 am to 4.30 pm 
 

4.2  No interment may take place on a Sunday, Christmas Day or Good  
Friday, except by the direction of the Medical Officer of Health. 
 
 
5. Fees 
 
5.1     Various fees and charges are applicable in relation to cemeteries. The 
Council reviews its fees and charges annually. Anyone intending to use the 
cemeteries services is advised to obtain an up-to-date copy of the fees and 
charges which will be supplied on request.  They are also available on the 
Council web site - www.hailweston.org.uk. 
 
5.2  All fees and charges must be paid to the Parish Clerk. 
 
 
6.  Notice of Interment 
 
6.1  Forms of application for interment are available from the Clerk of the 
Council. 
 
6.2 The form of notification/application of interment, together with all fees, 
must be delivered to the Parish Clerk not later than four working days prior to 
the date of interment. Telephone reservations remain provisional unless the 
appropriate form is returned giving the notice required. 
 
6.3 If no fee is received within 4 working days before the interment, the 
Clerk will contact the Funeral Director to postpone the interment until payment 
is received. 
 
6.4 The Council reserve the right to refuse to accept a notice of interment in 
special circumstances. 
 
 
6.5 On every opening of a grave in which the Exclusive Right of Burial has 
been purchased, the Deed of Grant and Certificate of Ownership must be 
produced to the Parish Clerk when the notice of interment is given. 
 
6.6 In the event of a Notice of Interment being cancelled after work on the 
preparation of the grave has commenced, the Council reserve the right to 
retain a part or whole of the interment fee. 
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      7.   Disposal Certificates 
       

7.1 A Certificate from the Registrar of Births, Deaths and Marriages of the 
registration of death, or in cases where a Coroner’s Inquest has been held the  
Coroner’s Warrant, must be produced to the Parish Clerk prior to the 
interment. 
 
7.2     In the case of a still born child a certificate in accordance with the  
Births and Deaths Registration Acts 1926 will be required. 
 
7.3     A representative of the Burial Authority will be in attendance at all 
interments at the Cemetery. 
 
 
 
8. Graves & Ashes Plots 
 
8.1 The preparation of graves and all necessary excavations are the 
responsibility of Hail Weston Parish Council, and all graves must be left tidy 
and safe after interment. 
 
8.2 Graves are to be spaced 1372 mm (4 feet 6 inches) from the centre of 
one grave to the centre of the next.   
 
Ashes plots in the Garden of Remembrance are to be spaced 915 mm (3 feet) 
from the centre of one ashes plot to the centre of the next.  There will be a 
distance of 915 mm (3 feet) centre to centre between rows. 
 
 
8.3 There is to be a space of 760 mm (2 feet 6 inches) between rows, from 
the headstone of one grave to the foot of the next grave. The overall length of 
a grave plot is 3050 mm (10 feet), which includes the walk way between the 
plots. 
 
8.4 All graves are to be dug a minimum of 1372 mm (4 feet 6 inches) deep. 
At least 915 mm (3 feet) of earth must cover the top of the coffin.   
 
8.5 Double depth graves are available. 
 
8.6 Interment, with the exception of pre purchased burial rights, must take 
place consecutively.  
 

8.7 No  body shall be buried in a grave in such a manner that any part of 
the coffin is less than three feet below the level of any ground adjoining the 
grave.  No interment shall be allowed in an earthen grave unless the body is 
in a coffin. Coffins may be made of wood or other perishable materials. 
Vaulted graves are not permitted. 
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8.8 Funeral Directors shall at all times provide sufficient bearers for the 
carrying and lowering of the coffin into the grave. 
 
8.9 Funeral Directors must carry appropriate insurance, have in place a 
health and safety policy and comply with other statutory requirements.  They 
must ensure that any contractors employed by them also comply with this 
requirement. 
 
8.10 The Funeral Director, or other person having charge of the funeral, 
shall arrange previously with a Minister to conduct the religious service. 
 
 
9. Exclusive Right of Burial 
 
9.1 The Council has the authority to grant the Exclusive Right of Burial in 
any grave space.  The Grant of Exclusive Right of burial for a grave space or 
for an ashes interment in a cremation plot will be for a term of seventy five 
years from the date of purchase.  Hail Weston Parish Council retains 
ownership of the land at all times. 
 
9.2 Exclusive Right of Burial to a grave gives the purchaser the ‘right’ to 
say who can be buried in the grave.  Burial ‘rights’ also include the right to 
erect a memorial. 
 
9.3 The granting of burial rights to a grave does not mean ownership of the 
land itself.  It merely grants exclusive burial rights, during the period stated on 
the grave deed, to say who can be buried in the grave, (i.e. it is effectively a 
lease that is being purchased within the conditions contained in these rules).  
A memorial can be erected and remain on the grave for the period of the 
lease.  (See Para 11.26) 
 
9.4 The Deed of Grant of Exclusive Right of Burial must be produced and 
shown to the Clerk of the Council when the Notice of Interment is produced, 
before the grave is opened. 
 
9.5 Return of plots already purchased:.  The Parish Council will only accept 
the return of plots already purchased provided the Exclusive Rights of Burial 
is returned to the Clerk.  A refund equating to the purchase price of the plot at 
the time of purchase will be given. 
 
9.6 The exclusive right may be assigned by deed or bequeathed by will to 
a relative or nominated person. If the right has not been assigned, it is 
conferred on a relative as interpreted in the Local Authorities’ Cemeteries 
Order 1977. 
 
9.7 The Council will keep records of any rights granted, together with any 
assignment or bequest of those rights. These must be notified to the Council 
as soon as possible after an assignment or bequest is made. 
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9.8 Funeral Directors, Monumental Masons or any member of their staff 
will not be permitted to acquire the Exclusive Right of Burial in any grave 
space, except to bury a member of their family. 
 
9.9 At the time of purchase, the purchaser or the deceased must be a 
resident or former resident of Hail Weston. 
 
9.10   The maximum number of owners of a Burial Right is four. 
 
 
 
10. Vehicles 
 
10.1 The Council reserve the right to seek compensation for any damage 
done by vehicles to graves/memorial or the cemetery (e.g. damage to turf). 
 
 
11. Memorial and Grave Regulations (includes ashes plots) 
 
11.1 Unless specified these rules apply to graves and ashes plots. 
 
11.2 As this is a Lawned Cemetery the grave surface is to be flat.  The 
grave plot will be grass seeded by the Council as soon as possible after 
interment.  Kerbs and vases are not allowed. Receptacles for flowers may 
be incorporated in the headstone/plaque.  A receptacle inset incorporated 
into plaque but must be a minimum 5cm (2’’) from the plaque edge. 
 
11.3 No shrubs or other plants are to be planted on the grave. 
 
11.4 No flower pots or other containers may be placed directly on the grave 
surface.  This is to allow free access for mowing and to reduce any danger 
from loose objects. 
 
11.4  Memorials are only permitted on graves for which the exclusive Right 
of Burial has been acquired and on the application of the deed-holder. A 
memorial may not be erected on a grave prior to the first interment. 
 
11.5  Extra fees shall be chargeable for erection of headstones and plaques  
or when an application is made to make changes.  
 
11.6 Headstones may be erected 9 months only after interment.  A fee will 
be charged for the erection of a headstone, an added inscription or other 
change and for a plaque on cremated remains. 
 
The brass plaque/cross that is placed on the grave by Funeral Directors is 
considered to be a temporary memorial and will be removed by the 
stonemason when a permanent memorial is in place’.   
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11.7 All headstones, plaques, inscriptions and any changes to same 
must be approved by the Clerk of the Council.  
 
11.8 Headstones should be no larger than 915 mm (3 feet) high, including 
any base, by 610 mm (2 feet) wide by 100 mm (4 inches) thick.  They must be 
erected in line with existing headstones and fixed to a plinth.  The cemetery 
slab stones are not to be used as a foundation for headstones. 
 
11.9   Double headstones are permitted for adjacent grave plots.  The double 
headstone must be installed in its final position and be centred between both 
grave spaces. The maximum dimensions are: Centre section 915 mm (3 feet) 
high by 610 mm (2 feet) wide by 100 mm (4 inches)  thick.  There can be two 
wing sections (each) 380 mm (15 inches) high by 380 mm (15 inches) wide by 
100 mm (4 inches) thick.  The base to be 1525 mm (5 feet) long by 305 mm (1 
foot) wide. 
 
11.10 Plaques should be no larger 460 mm (18 inches) square.  They are to 
be laid on the designated plot in the area set aside for urn burials and the top 
surface of the plaque is to be sunken into the ground so that it is level with the 
surface of the grass and be in line with existing plaques. 
 
11.11 Double plaques are permitted for adjacent ashes interment plots.  The 
double plaque must be installed in its final position and be centred between 
both plots. The maximum dimensions are 1070 mm (3 feet 6 inches) wide by 
460 mm (18 inches) deep. 
 
11.12 Nothing may be placed around a plaque, e.g. stones or plants. 
 
11.13 No items may be placed on the plinth of a headstone other than a 
maximum of two flower pots or one plant trough.  The pots and troughs must 
be of an unbreakable material and terracotta or black in colour, the maximum 
size for the pots is 250 mm (10 inches) in diameter and 300 mm (12 inches) in 
height and for the troughs 440 mm (17 inches) by 160 mm (6 inches) and 160 
mm (6 inches) high. 
 
11.14  Any flower pot or trough must be kept in good order and dead plants 
removed.  Failure to do so could result in the container being removed by the 
Council. 
 
11.15  No items other than flowers may placed on plaques in the ashes plots 
area. 
 
11.16 Flowers, wreaths and mourning cards may be placed on the graves, 
but must be removed when they have decayed (maximum 6 weeks) or the 
Council will remove them. 
 
11.17 Flowers may be placed directly on graves/plaques at any time provided 
they are removed once they have decayed (maximum 4 weeks) or the Council 
will remove them. 
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11.18 Appropriate wreaths may be placed on a grave or plaque at Christmas 
or Remembrance Day provided they are removed once they have decayed 
(maximum 4 weeks) or the Council will remove them. 
 
11.19 Anything added to a memorial, plaque or grave not allowed under 
these regulations can be removed without notice by the Council. Items will be 
retained in safe storage for twelve months before being disposed.  
 
11.20 The Council has the authority to remove any headstone/plaque which, 
in its opinion, should be removed to facilitate the opening of an adjoining 
grave.  It will be replaced at the earliest opportunity. 
 
11.21 No headstone/plaque may be removed from the Cemetery by any 
person other than the Council, unless the consent in writing has been 
received by the Clerk of the Council from the owner of that headstone/plaque. 
 
11.22 Headstones/plaques must be kept in good repair and safe by the 
owners, or their representatives, and the Council reserve the right to remove 
any which are not so kept or to repair and invoice the owner. 
 
11.23 The Council cannot accept responsibility for the safe keeping or care of 
headstones/plaques, or for any damage done to any memorial, plaque, grave 
etc. 
 
11.24 Stonemasons, or other persons engaged in erecting a memorial, must 
perform the work in accordance with these regulations.  All stonemasons must 
be registered with the Parish Council.  Headstones/plaques must be prepared 
ready for fixing before being taken into the Cemetery.  All tools must be 
removed afterwards.  The work is carried out at the sole risk and liability of the 
person executing it and any damage caused shall be made good to the 
satisfaction of the Council. 
 
11.25 All registered Stonemasons must work to NAMM Code of Working 
Practice for Memorials in Burial Grounds and Other Commemorative Sites 
(March 2010) in order to comply with British Standard 8415. 
 
11.26 Exclusive Rights to Erect and Maintain a Memorial will be issued for 
five year periods. At the end of the five years, the memorial owner will be 
contacted to ensure that that they are still the rightful owner.  Further Rights 
will then be issued by the Council at no extra charge.  This will ensure that the 
Council's records of memorial owners are up to date. 
 
11.27  Commemorative benches or any other item are not permitted by the 
Council due to the present number of benches in the cemetery. 
 
11.28 If consideration is being given to amend a grave plot, memorial or 
plaque in any way please consult the Clerk who will advise whether the 
change is likely to be permitted. 
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12. Changes or variation to these regulations 
 
12.1  The above regulations may be altered, added to or amended as decided 
by the Council. 
 
12.2   When circumstances render it desirable to deviate from any of these  
Regulations a special application must be made to the Parish Clerk. 
 
 

The regulations were adopted by Hail Weston Parish Council (HWPC) on 
17th March 2014.    
Revised by HWPC on 16/6/15 to reflect changes to 8. Graves and Ashes 
Plots. 
Reviewed 17th May 2016 - change to email address. 
Reviewed 10/4/19 – Change email Address 

 
 
Mrs J. Abell  
Clerk of the Council                      


